Sunday, March 4, 2012

The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara (2003)




Vähemalt filmitegijate kavatsused on ausad, kui nad proovivad poliitika korüfeedelt nende eelõhtul miskit välja pigistada. Nägin just äsja analoogset lugu Kambodza dikaatorit piiranud ajakirjanikust..kes istus ja naeratas kolm aastat mehele laua tagant vastu, varjates seda et tema käsul arvatasti tapeti ta ema-isa ja vend. Mis siis Kamobza reporter soovis..soovis öelda et pole midagi. Annan andeks aga räägi oma lugu ära.
Kas vana kala murdus?..oh ei. Kui reporter lõpuks tõe paljastas..noogutas ta vaid mõtlikult.
Nüüd istus laua taga McNamara..mees kes oli Fordi autotehase õitsengu taga ja tegi ka Belli helikopteri firma surematuks , kuna olles kaitseminisrter kirjutas alla paberile mis saatsid ameeriklased aasiasse sõdima ja kaitseministeeriumile käivet tegema.
Ameeriklased kindlasti ootasid koos karvaste hipidega et McNamara vabandaks nende ees Vietnami sõja pärast..mees ei teinud seda mitte. Vaid tunnitas et oli teinud paar taktikalist viga seoses selle demokraatia ristikäiguga.
Tegu on haritud inteligentse mehega, kes sattus kummalist teed pidi poliitiliste kauboide ja üles pushitud veidrike keskele...kes kirjeldab värvikalt kuidas oli võimatu nende aasia kuradite läbirääkimisi pidada. See oli teine ja võõras keel mis need mehed laua taga rääkisid , tegid ja nõudsid. Et läbirääkimistele soodsamat käiku anda tuli öösel teha hirmupommitamisi..ja siis hommikuks oli kuraditel juba vesi ahjus.
Selliseid arukaid tegelasi oli ja on endiselt sinna tippu tarvis ..muidu oleks seal laamendanud Curtis LeMay..kes sigadelahe kriisi ajal . Tegi ettepaneku et anname tuld ja kähku meil on 17-1 edu rakettide arvult võrreldes venemaaga.
Kui me arvame et elame hapral ajal, siis me eksime . Nii tulist perioodi maailam ajaloos pole olnud kui oli seda II maailmasõja järgsed 20 aastat. Ime et see maakera tiirlema jäeti.
Kogu dokk on ilusti kokku monteeritud ja McNamara paljastab ka natuke..tegelikult pigem kinnitab küll enamus asju ..mida me kõik juba teame.
Lisaks veel Philip Glassi muusikat.
Tirige aga edaspidi selliseid inimesi kaamerate ette, kuniks veel võimalust..neis veel vurtsu järgi küll.
Mõnus ..meeldiv ajaloo brozüür mida vaadata.

No comments:

Post a Comment