Wednesday, March 14, 2012

Extremely Loud & Incredibly Close (2011)




Film hakkab toreda ideega. Et kui maaalla rajada samamoodi maalõhkujad, nagu ülal on pilvelõhkujad..siis saaks meeletut hulka surnuid kergemini ära mahutada.
Habras on me heaolu ühiskond..piisab väiksest tõukest kui meie telefoniliinid on juba ülekoormatud ja rahvas röövib poe tühjaks.
Algus on paljulubav..kuid siis juhtub 9/11 ja seda enam hakkab see "kalts" kõri ümber kokku kuivama. Siis saad aru kui vägivaldselt ja tehniliselt on see perekond meie jaoks koostatud. Miks ei võinud meie jaoks hambusse visata tavalisi ameeriklasi..miks Naiivsuper raamatu tegelase tüüpi autistlik-skisofreeniline üliandekas poiss ja tema super isa. Kui poiss meid teaduslike faktidega üle külvas ..pidi see meie karbi lahti kiskuma nagu teda kuulavatel vanematel inimestel. Seda ei juhtunud. Film muutus järjest tüütumaks ja tüütumaks. Miks oli ema rollis Sandra Bullock..kas minu diliirium või mitte aga kes nägi millegipärast välja nagu Michael Jackson ja ei sobinud üldse sinna rolli.
Kuid siis tuli õnneks Max von Sydow, kes oli oma olekuga ja rollisooritusega kogu olukorrast üle. Kes nautis vaat et commedia dell'arte sarnast esitust. Vanameister oleks võinud ka vabalt rääkides Oscaritele kandideerida.Miks ohjeldada seda mahlakat häält?..mis läheb neil koos Chritopher Leega järjest sügavamaks ja paremaks. Veelkord tuli tänada õnne näha "lives" selliseid vanamehi. Nad võivad ka vaid vaikselt nurgas istuda.
Lavastajad olid teinud karuteene ..nad olid plastiliin-andeka poisi üle võlli keeranud ja maas vähkrema ja kiunuma pannud. See muutus jube tüütuks.
Kui oli aeg filmile hinnang anda olin ma segaduses ja ei osanud seisukohta võtta.
Ameeriklase võib see higiseks võtta küll ja püstiseistes aplodeerima ja oscar ..oscar skandeerima küll. Postsotsialistliku maa murjanile nagu mina see nii ei mõju.
See oli parem 9/11 film kui Nicolas Cage paneeli all väänlemine..kuid parimaks pean ma endiselt teatrietenduse sarnast United 93'e.
Seda võiks täitsa mugandustega Draamateatri väikses saalis teha.

1 comment:

  1. Minu poolthääl läheks ka Greengrassi "United 93le".

    ReplyDelete