Saturday, April 3, 2010

Fail-Safe (1964)
















Järjekordne hitt külmasõja tippajast. mis eriti kummaline et lugu välja lastud täpselt samal aastal, mil Kubrick sai maha oma surematu "Dr. Strangelowega". Teema täpselt sama, loo põhiolemus sama. Lugu ajast mil ameeriklased olid niigi ära hirmutatud venelaste foobiast ja tuumasõjast. Nüüd sinna otsa siis karm realistlik lugu, kuidas masinad hakkavad nii neetult kiiremini arenema ja inimene ei jõua sellele järele (vaesekesed ei teagi et varsti võtavad arvuti kogu juhtimise üle).
Nagu ikka on loos osalised nii mitmedki erinevad kindralid..osad kes ei usu tuumasõja kui sõjapidamise loogika. Teised kes arvutvad välja inimeste kao miljonites ja teevad siis valikuid. Kummaline oli näha hullunud sõjardi osas hilisemat komöödiate staari Walther Mathaud. Pea sama raske on teda vaadata , kui tõsiselt mustvalgetes vanades filmides rääkivat Steve Martinit. Kuigi Mathau on ses rollis väga hea.
Kummaline sisuline dilemma filmis, kui tehnika alt vedanud ja tarvis reeta venelastele riigisaladus et ära hoida tuumasõda, siis ameerika kindral või major lukustub. Ta ei suuda seda..sama motiiv oli ka Dr. Stranglowes.
Kõige uhkema osa teeb kindlasti ameerika presidendina Henry Fonda..ameerikal pole kunagi nii arukat ja head presidenti olnud (isegi kehva stsenaariumi puhul), isegi filmides mitte. Kui filmis tuleb Fondal langetada ebapopulaarne otsus..ja see sai arvatavasti ta presidendi karjäärile saatuslikuks ja ameeriklased valisid paar aastakümmet hiljem hoopis Ronald reagani, kes teadis kuidas kommudega ümber käia. Filmist on tehtud ka edev must-valge uusversioon, mille vaatamine minul tollal miskipärast pooleli jäi.



2 comments:

  1. Ma olen vaid remake´i näinud.

    ReplyDelete
  2. Mul jäi see remake pooleli..liiga kuiv ja dokumentaalne-teatraalne. Ei saanudki aru. 1964 aasta versioon..võis ikka ameeriklastel sita lahti ehmatada.

    ReplyDelete