Tuesday, April 3, 2012

Le Havre (2011)

http://4.bp.blogspot.com/-9F-BKMeiakM/Tq1jGZBMVNI/AAAAAAAAIBo/EEphl_GHBy4/s1600/Le-Havre-1.jpg

http://www.imdb.com/title/tt1508675/

Kaurismäki film. Ka mina olin nooruspõlves tubli Kaurismäki filmide austaja..nüüd aastatega on see tuhin lahtunud. Ometigi on igakord rõõm tema uute lugudega taas kohtuda.
Linna kõige mustemate kingadega mees teenib elatist kinga-saabaste puhastajana tänaval. Tagasihoidlikus kodus on tal hoolitsev naine..ja ümbritsetud on ta sõbralikest inimestest. Linna saabub konteineritäis aafrika inimesi, millest põgenev poiss maandub peategelase juures.
Kaurismäki on väga hästi pihta saanud prantslase-soomelikule olemusele. Ilma glamuurita suudab ta teha reaalse ja meeldiva-positiivse pildi. Kõik tegelased on head oma väikestele veidrustele vaatamata.
Kaurismäki pilt on alati äratuntav ja temale omane..ta suudab ka aguli tänavast tänu valgusele ja värvile jätta vägagi mulje nagu toimuks kogu tegevus stuudios. Teravalt lõigatud servad ja suunatud valguspunktid. Kaurismäkile päikse käes olla eriti ei meeldi. Talle meeldivad varjud rohkem. Ka päikse käes olles otsib ta maha jooksvat..maja..raadio vms. varje. Selle kõige taga on mees kes Kaurismäki maitsele pihta saanud , nimelt Timo Salminen. Mu nõbul on õnnestunud olla operaator Salmineni assisteerida paaris filmis.Ja juba see on uhke tiitel. Ilma et seda CV'sse panema peaks.
Rõõm et Kaurismäki kasutab ikka oma lemmik vanu näitlejaid Outinen, Wilms, Elina Salo. Mul on siiani kahju et andkeas mees ja elupõletaja Pellonpää nii vara lahkuma pidi.
Film soojeneb ülesse vaikselt, kuid järjekindlalt. Kaurismäki on mees kel on närvi näidata filmis 5 minutit järjest kuidas vana rocki peer laulab. Hollywoodi tempo juures on selline asi lubamatu.
Pärast pikaajalist Kaurismäki pausi veenis vanameister mind uuesti. Mika kätte võib ennast vaatajana usaldada, tema ei lase sul haiget saada. Ilus helge soome-prantsuse lugu.



http://www.hollywoodreporter.com/sites/default/files/2011/05/le_havre_648x365.jpghttp://lincolncen.3cdn.net/28de43727aef105d60_lcm6bxrzj.jpg

http://www.cityout.ee/userfiles/images/le_havre1.jpg

No comments:

Post a Comment