Tuesday, April 19, 2011

Armadillo (2010)




Sõja lugu. Kari Taani noori (rõhu paneks sõnale noori) on aetud demokraatiat kaitsma Afganistanis. Esimene küsimus..miks normaalne inimene läeb üldse sõda mängima ..ja korduv vastus oli sama meeskonnavaim ja seiklus.
Kogu see lähisaasia asi on suur vahelesekkumise fiasko. Miks ei vura me teedel juba ammu elektri ja vesinik autod. Miks peame üle murjanite põldude trampima ja otsima taga kedagi, kellega meil mingit pistmist ei ole. Mida aastad edasi seda raskem on muil vaadata ka uudiseid... Minu jaoks muutuvad nad üha subjektiivsemaks ja kallutatumaks. Kui ikka ameerika hakkab Gaddafit välja juurima ja tuleb ridu rada pidi uudiseid kuidas Gaddafi ei oska sõdida ja teeb sohki. Siis pikapeale hakkab see mind naerma ajama. Kuidas meediat manipuleeriada tundub olevat lihtne, kui vaatame kasvõi meie enda konnatiigis toimuvat.
Filmist.. mis ma teadsin juba ennem filmi oli et ega see sõdurielu õige elu ikka ole. Mehed vahivad läpakatest porri ja käivad siis oma frustratsiooni põldude vahel välja elamas. Roomavale..haavatud vastasele kihutatakse 40 kuuli veel igaks juhuks kerre..ja saadakse selle eest uus plärakas mille saab mundrile panna. Ja siis mehed mossitasid veel , kui juhtum lekkis. Et ega inimene ennem aru ei saa, kui ise siia tuleb. Ma küsin vastu..miks sa ise seal oled.
Kui rakett untsu läeb ja pere maha tapab..saab pereisa garnisoni jalutada ja valurahaks paki raha saada. Mis see on?..Demokraatia? ...hard core porno on ka leebus ise selle kõrval!
Kui küsisin ühelt afganistanis olnud sõdurilt kommentaari selle loo kohta..erutus ta silmnähtavalt ja nimetas taanlasi mõttetuteks poosetajateks.
Mul on viimasel ajal jõuetusest tekkinud paar naiivset teooriat:
1. Kui riik otsustab kellegile sõja kuulutada, siis mingu sõdigu need kellel on asi ajada (poliitik). Mitte kujunemata nooruk.
2. Ehitame suure müüri lähis aasia vahele..ei torgi üldse..las madistavad. Paari aasta pärast lähme piilume mis seal saanud on. Miks me peame poolt valima?
Filmi lõpus tekkis uus küsimus..miks nad lähevad sinna tagasi. Nende psüühika juba rikutud. Veel saaks see noor poiss inimeseks , isaks kujuneda. Miks ta sinna tagasi kuradi turakas ronib.


No comments:

Post a Comment