Saturday, November 10, 2012

Prometheus (2012)



http://www.imdb.com/title/tt1446714/

Pidevalt näljas olevad ulmeka fännid said magusa suutäie. Ja mina sain aru et nimed nagu Ridley Scott tähendavad alati teatud kvaliteeti. Millest see tuleneb jääb mulle elulõpuni saladuseks.
Ega Bladerunnerid ja Alieni sugused filmikunsti nurgakivid pole juhuslikult ühe ja sama mehe teene.
Meister on tagasi ja täiesti ilma pateetikata.
Tavalise ulmeka saatuseks olnud see et kõik efektne väline takerdanud kespärase ja liialt vähe tähelepanu pööratud sisu unustades. Ka sisu ise ei ole kõige a ja o, tulem. Scott läheb edasi..teeb seda mida paljud ei suuda..pärast filmi ei oskagi detaile välja tuua, et mis siis seekord nii eriline või teisiti oli. Ometi on emotsioon võimas ja kogetu summana katarsis käes.
Fassbender kes mängib robotit on võimalus ennast kõige rohkem avada ja näidata. Ja kujunebki vaata et kogu loo keskseks jooneks..milleümber kõik kas magavad-ärkavad..surevad..ellu jäävad. Mitte sugugi kehvam ,kuid täiesti minimalistliu eetri ajaga vastand oli Idris Elba. Laevakaptenina..tema roll filmis oli täiesti minimaalne. Kuid nii kui ta suu avas oli ta üks väheseid lihast ja luust inimesi Fassbenderi roboti kõrval. Castingus oli vanameister veelgi täis üllatusi..Noomi Rapace oli kutsutud tegama ja võistleme Sigouney Weavery laadse osaga. Theron oli kutsutud mängima kurja ja sirgeselgset pitchi ja seekord ei olnud tema sobivus 100% paigas. Kärkis ja paukus terve filmi ja lõpetas pisut naeruväärselt suure veereva sõrmuse all.
Samuti meeletu krohviga kaetud Guy Pearce..miks seda tegelast sinna vaja oli. Scott on karistanud kõiki ebaõnnetunud tegelasi..tema saab inimjumala käest, keda ta uurida ja kasutada tahab vastu pead.
Kujundajad ja kunstnikud..braavo. Pilt oli leidlik ilus-tehniline-imeilusa tonaalsusega.
Müstiline film..mis lahtivüetuna on tavaline pussakas. Kuid tervikuna teeb filmiajalugu.







2 comments:

  1. Filmikunsti nurgakivi pole mitte Alien (1979) vaid Aliens (1986) mille autor on James Cameron:))

    ReplyDelete
  2. Maitsekas.Kuid mina eelistan iga kell seda esimest kammerliku..Heade näitlejate klapiga. Ei näe aga jube on niigi.
    2 ses kõmmutati uhkelt. Jas lõpus oli suur tatine Boss. Pole paha, kuid nagu alustasin. Maitse küsimus.

    ReplyDelete