Tuesday, March 30, 2010

Amen.(2002)

















Tegelt oli see õige tähelepanek, et pisut keskenduda mehele nimega Costa-Gavras..sest tema "Missing" oli ikka väga hea ja veel plaanis ära vaadata tema varajasem hitt "Z". Film käsitles teist maailmasõda ja juute..teema mida oksendamiseni käiatud ja kaastunne ära raisatud. Professor leiutab segu millega saaks sopasest veest enam vähem joodava vee tehtud. Nutikamad natsid aga leiavad et miks väärt kraami raisata sellega saab ju ka juute tappa.
Film ei näidanud kordagi laipade hunnikuid, ega gaasi käes lämbuvat juuti..kaamera oli keskendunud ohvitserile kes läbi ukse silma vaatab prõmmivat ust, mille taga siis lämbuvad inimesed. Ma olen selle pärast tegijatele väga tänulik.
Terve esimese kaks kolmandiku kihutas filmis rong..ja muu tegevus oli nagu topitud sinna vahele..et küll ajasid mehed asju..nii kiiresti kui võimalik. Ometigi rongid koos uute laadungitega kihutasid edasi.
Costa-Gavrasel on miski asi ajada jumala ja usuga..tal meeldib panna peategelasi proovile ja rasketesse usulistesse olukordadesse. Nüüd oli tal koguni käsil Vatikan ja paavst ise, kes teadis küll et Hitler pole õige mees..aga Stalin on veel hullem. Oma kindlat seisukohta välja aga keeldus ütlemast, sest muidu teevad Peetruse väljaku pihuks põrmuks. Materjalistid.
Veel üks tähelepanek..filmi oli kindlasti ka vaadanud Tarantino..nimelt värskelt oscari võitnud roll tundub olevat laenatud sellest samusest ameni filmist. Ka seal oli väike arukas kuri- tegelane, kes suudaks hakkama saada igas olukorras. Tema jaoks ei peagi käima sõda, tema ongi selline.
Kummaline film..oleks pidanud olema tüütu, aga ei olnud.


No comments:

Post a Comment