Tuesday, May 18, 2010

1814 (2007)





















Eestlane tegi..telekas näitas..mina vaatasin. Enne kui filmist räägin..jutustan ühe linnalegendi mis teatris liikvel oli. Moskvas tudeerinud Puustusmaa tuli pärast kooli otse Ostankinost ETV direktori jutule..(kes tollal oli Raag), õppimisele kulub teatavasti raha..ja Moskva ei ole mitte odav koht. Vaja tööd saada. Kuid mis tegi Raag..kartis uhkete paberitega meest ja ütles et just pedast noored lõpetamas. Ja jäi Andres tollal tööta. Ei kõlvanud ETV'le siis kõlbas Mosfilmile... Moraal: hea et se nii läks.
Film ise intrigeeriv..kokku proovitud panna nii mõndagi, ehtsat vene kultuuri ajalugu, Vikmani poistelikku lõbusat gümnasisti elu..mahlakad neiud kelle ukse taga kriipida, duellid, luuletused..mõrvar pargis. Taustast oli tunda plajusid eeskujusid..palja keha peale kirjutamised, Fellinilikud kohad, hullud mõisniku ooperi etendused. Kõik see oli atmosfäärina mõnusalt tuttav ja aimatavalt ära tuntav mingitest kaugetest, kunagi ammu nähtud filmidest.
Kõike oli nagu minu jaoks liiga palju, kuid pildiliselt ja tehniliselt oli küll väga kenasti vormistatud..ja asi muidugi millest venemaal kunagi puudus ei saa olema on näitlejad. Geniaalne materjal ja valik millega töötada on ikka tohutu.
Kui võrdlen tervikut eesti filmidga siis teeb ikka neile ära.. kogu oma olemuse ja kunstniku töö taga on võimu , väge ja raha küllaga. Filmi teema ise kahjuks ei kolksatand see täielikult kokku minu maitsega.
Igatahes Pusale (Puustusmaale) pikka iga..andku aga minna.


No comments:

Post a Comment