Monday, December 10, 2012

Viini Postmark (1968)



http://www.imdb.com/title/tt0348332/?ref_=fn_al_tt_1

Mehed viinapudeli taga (Alfred Rebane /Jüri Järvet) meenutavad Luki aegu. Üks ihkab teise Wipa Blocki endale. Teine ei salli ei teda tuhvlialuseks teetakse. Löövad käed..selle peale esimese meheteona lendab klaas peeglisse (selleks et vaikus kuradile käiks). Kaup tehtud Martin Roll peab terve järgmise päeva tõtt rääkima...mõtlema ja ütlema.
Tegu ühe parima eesti filmiga üldse mida ma näinud u. 100 korda. See muide ei ole liialdus. kui inimesed vaatavad jõulude ajal Home Aloned läbi siis mina vaatan 3-4x nädalas ennam magamajäämist Viini Postmarki.
Jaan Räätsa friiki muusika. Meeletu tempo võrreldes tollaegsete kaskede latvades seikleva tavalise eesti filmi kaameraga. Korterite hullus, mustamäe kerkib imeilusa aura ja non stopina liikuvate veoautode rea saatel.
asi ise teatrist üle kantud filmi. teatrisse kirjutas Ardi Liives Martin Rolli loo Järvetile spetsiaalselt..seda on ka tunda. Istub kui rätsepa ülikond. Film rändas mööda venemaad ja oleks äärepealt Järveti Leari osale saatuslikuks saanud. sest loomenõukogu kuskil arvas et siuke naljamees küll Leariks ei kõlba.
Teatrietendus oli meeletult popp ja filmi võeti sellega võrreldes ikka palju jahedamalt vastu.
Meie aga aastas 2012 oleme õnnelikud et see filmile sai..meil ei ole ju võimalus Järvetit Draamateatri lavale vaatama minna.
Järveti mäng kubised detailidest.. Poisilik rõõm kui ta sõbrale oma Wipa Blocki presenteerib..."Ameerika..austraalia..austria ..ja...".
Kuidas ta ennem vaatab kas ümbrus on puhas ennem kui sõbrale tasku juurest rusikat näitab ja siis efektse 360 kraadise pöördega lahkub. Vinge et eestis sellised näitlejad olemas olid ja on.
Teatrist ei toodud üle legendiks saanud Taskut ja dispetserit. See filmi meeste vimka ja ilus leid Rammo ja Abel surematuks paariks filmis kokku panna.
Ausa mehe pilgu ees taltub ka naabri ülbe ja kuri koer.
Vaadake üle ja nautige.
Tsitaat:

Siin räägib... siin ei räägi mitte keegi. Üks Nõukogude Liidu kodanik. Mul on andmeid, et teie tehasest tassitakse hõlma all juustukerasid välja. Nii et tugevdage valvsust. Jaa, pange rahvamalev tööle. Jaa, nii, just.”






No comments:

Post a Comment