Thursday, January 21, 2010

The Birth of a Nation (1915)
















Esialgu hämmastas mind Imdb madal hinnang sellele filmile. Interneti kasutajast vaataja võis olla hämmingus küll pärast seda filmi..eriti sisu poole pealt. Keegi ei heida nagu loole ette ,et filmikunsti seisukohaselt on tegu revolutsioonilise ja monumentaalse teosega..massistseenid, filmi pikkus, materjali mahukus, näitlejate üllatavalt hea mäng.
Film on tehtud aastal 1915..praegu on aasta 2010 ja murjam on USA president..irw. ajab muigama küll.
Lühidalt ..pärast Lincolni atendaati teatris saab võimule radikaal kes arvab et negritele tuleks täielik võim anda. Toimuvad veidrad valimised ja murjanid saavadki võimule..neegrid parlamendis (söövad kana, joovad viskit, keerutavad varbaid laua peal)..neegri kohus ..kus kohtunik ja vandemehed on murjanid (juba see mõte ajab naerma) jne..jne. Nu igatahes tuleb hiljem hobustel ja fanfaaride saatel Klu Klux Klanni mehed ja seavad korra maija ja saavad kangelasteks.
Murjaneid palju võtta polnud ja kui murjan pidi ka näitlema ..(kasvõi episoodiliselt) siis leiti selleks valge mees..kelle nägu kingaviksiga kokku tehti.
Võimas lugu ja ajab ikka naerma küll kuidas väärtus hinnangud muutunud. Hitler nuttis seda filmi vaadates kindlasti kohe.talle see nii meeldis.
Ja mina ütlen mõnuga lõppu sõna :Neeger..sest ma võin!

No comments:

Post a Comment