Tuesday, February 12, 2013

Keskea rõõmud (1987)



http://www.imdb.com/title/tt0300394/?ref_=fn_al_tt_1

ENSV lõppu kuulutanud roadmovie. Õnneliku juhusena maandus rez. tooli Ulfsak ise. Millegipärast pushiti stsenarist ja esialgne rez. Kuik kõrvale. Kas see oli hea või halb ei saagi me kunagi teada.
Tollal vist oli filmide tegijatel kaasas jõlkuv mitmekümne aastase kogemusega filmitegijate kiht..mis hõlbustas vähemalt sedapsi Ulfsaki esmasfilmi.
Kriitikaid lugedes..torkab silma kriitikute karjuv vajadus leida kes on peategelane, kellest oleks pidanud saama peategelane, kellele me peaks kaasa elama. Seda pole..tegu pundi tippvormis olevate eesti näiteljate viisikuga, kes kõik lasevad ilusti oma partneril kõrval hingata. Isegi eesti filmi "jäälõhkuja" Kark ei tõuse teistest seekord kõrgemale.
Kurat kui lahe tundub see aeg distantsilt vaadates. Kõik tolleagne "pask" tundub ka lõbus ja naeruväärne.
Üks noormees (kes seda aega ei näinud) oma blogis arvas et lõpustseenis näitavate autode plats pidi näitama nõukogude riigi võimsust ja lonkavat Karku aitav Ulfsak kujutas stseeni kuidas liigutakse edasi kaaslase abiga parima tuleviku suunas.
Mida küll tänapäeval koolis õpetatakse?
Vajalik film ..eesti veidras filmiajaloos kindlasti oluline film.
Hea et see jõuti valmis teha ennem kui filmid raha puuduse auku kukkusid.
Mitte tühine pole ka Tõnu Aare soundtrack..mis on isegi praegu aastal 2013 väga hea. Miks küll vaja alati eesti filmis miskit idu taga jada? Sellist mõnusamat kulgemist on ilma selletagi hea jälgida.






4 comments:

  1. Film ise on lahe. Ning minu arvates märgid õigesti, et vastamata jääb küsimus resultaadist kui selle filmi oleks lavastanud Valentin Kuik.

    See lavastajavahetus annaks ainest omakorda heaks stsenaariumiks. Inimese väiksusest ja suursugususest. Intriigidest ja alatusest. Kunstnikuks ja inimeseks olemisest.

    ReplyDelete
  2. "ENSV lõppu kuulutanud roadmovie." See on ju täiesti apoliitiline film. Mismoodi see ENSV lõppu kuulutas?

    ReplyDelete
  3. njaah sõnastus sai veits vilets mis tekitab vastakaid arusaamu.
    Jah tegu on apoliitilise looga ja see üks viimaseid filme mis Moskva rahadega valmis tehtud sai.

    ReplyDelete
  4. Ehedalt meeles, kuidas Ranna sohvoosi kinoruumis toimus esilinastus. Ulfsak oli kohal. Punakas nahkpintsak seljas ja vastas kanakasvatajannade häbelikele küsimustele. Puberteetikuna käisin igat kinos jooksnud filmi vaatamas. Imelikul kombel meeldis see film kohe väga. Eesti filmid üldiselt tollel ajal ei sobinud.

    ReplyDelete