Thursday, March 11, 2010

Network (1976)


















Syndey Lumeti irooniline montsrumtöö televisioonist ja ratingust. "Mees kes tapeti sellepärast et tal oli kehv rating."
Jama saab alguse sellest kui pensionile minev uudisteankur ütleb otseeetris.."Bullshit!". Mehed stuudios uudiste tootmisega nii harjunud et nad seda ise ei märkagi. Kuid paljud märkavad. Rahvale meeldib ..nad tahavad uuesti kuulda seda kuidas ekraanil ropendatakse ja kirutakse valitsust.
Õnneks on stuudios tööl noor kasuahne produtsent Faye Dunaway (kes selle rolli eest ka Oscari sai). Ja hakkabki tootma "reporterit" , nõmedaid reality showsid pededest..kommunistidest. Peaasi et rating laes oleks ja raha voolaks. See naistüüp keda Faye mängis oli kindlasti tollaaegsete naiste unistus..säravate ideedega, ilus, julm, juhiomadustega, auahne, seksuaalselt meheliku käitumisega, tissidega mees.
Kuid siis hakab "Bullshit" show alla käima..mida siis teha ära aetud hobusega..mida teha nii et sellest ka kasu oleks. Tuleb mees otse eetris maha lasta. Kasutada saab muide neid samu kommunisti seriaali reality kangelasi ..on nende seriaalil ka sellest kasu. Film jäi viimaseks (postuumne Oscar)..Peter Finchile.
Film on klassikaline 70 ndate. moodsa filmi vaimus üles võetud (French connection, Dog Day Afternoon). Meeldiv ja üllatav on see, et see on film kus otseselt ei ole peategelast..ma proovisin filmi jooksul alateadlikult nii mitmele osatäitjale peaosa pähe määrida, kuid siis ikka ilmus jälle teine kandidaat lagedale. Tugev film..laheda musta-juudi huumoriga. Vaadake ära..äkki hakkate Kanal2'e leebemalt suhtuma..:)


No comments:

Post a Comment