Thursday, November 12, 2009

The Limits of Control (2009)
















Jarmuch on tagasi. Jarmucht kas vihatakse või... Inimesed kes on Aki Kaurismäki austaja , see peab tavaliselt lugu tema ameerika sõbrast ja kolleegist. Filmis teeb ka seekord Jarmuch kerge kummarduse Akile, kui on sissekirjutanud ühe lause. Et keegi soomlane tegi kunagi ühe hea filmi klassikust "La vie de Boheme'st".
Film oli tõeliselt lummav. Rahulik-aega on film. Hämmastusin juba esimese 15 minuti jooksul, kuidas saab vaikivat taksosõit nii "ilusti teha". Kui keegi eesti kunstnik sellise asjaga oleks maha saanud oleks ta kevadel Veneetsia biennaali suunas uhanud. Ja türgi festvalil aukirju noppinud..(Postimees oleks sellest kirjutanud a. la. eestlane võitis festivalil Tarantinot). Braavo operaatorile..kes võttis kuidagi kummaliselt..liiga vasakult..liiga alt..liiga kaugelt. Aga see mis oli..oli ilus.
Kui keegi habetunud boheem tellib kohvikus kaks ekspressot eraldi tassides..siis teate mis filmist see võetud on. Kõik filmis kordus..see rahustas ja oli meeldiv (a la. Nymani muusika..mis muudkui kordab ja kordab..kuni ta hakkab sulle meeldima). Teine kordus mida kõik inimesed kellega meie peaosalne kohtus temalt küsisid.."Ega sa juhuslikult pole huvitatud..siis järgnes..muusikast-seksist-maalimisest-filmidest.
Kuna peaosaline oli tööl..siis ei näidanud ta millegi vastu huvi.
Teine hämmastav moment. Kõik tegelased kellega peaosaline kohtus olid "elus", "kolmemõõtmleised" , huvitavad ja seksikad. Tavapärase mõttetu fasaadide kõrval, mis me tavaliselt filmides näeme.
Kuula muusikat..hästi kirjutatud ja sobiv. Filmi lõpus kohtume Bill Murrayga..kas tema kui näitleja sellele filmile ka kasu toob..ei ole kindel. See oleks võinud olla keegi teine.
Filmi lõpus tekkis palju mõtteid..mis ajasid üksteist taga. Muide see teine fenomen teatri ja filmide juures..millest vahest nagu aru ei saa ,või on nad sind "maha raputanud" sa ei saa aru..mõtteid aga muudkui vaadates tekib..sageli hoopis muudest asjadest. Tahaks vahepeal öelda stopp..oodake ma tahaks vahepeal rahus mõelda, aga nemad läevad edasi muudkui.
Tuli tahtmine vaadata "Ghost Dogi" uuesti..millest samuti läks noorukina palju kaotsi..Muide see film Tabasalu säästuka riiulis Dvd'na olemas. Ja põmmpea kes selle "kogemata" ostab vannub kurja et perse need säästuka filmid ei kõlba ikka kuhugi.
Vabandust ..mulle see "Limits control" meeldis.


4 comments:

  1. Ainus asi - mees oleks võinud ainult noogutamise ja pearaputmistega piirduda. See lõpus targutamine koomik Murrayga ei meeldinud, nagu läks rollist välja vm. Ja krt, selle eide oleks võinud läbi tõmmata. Täiesti põhjendamatu ****i narrimine. Jusiis naise agent lepingusse kirjutas "boobs only!".

    ReplyDelete
  2. Ei..mees oli proff. Sellepärast ei keppinud ..ütles et kepin küll aga tööl mitte. Aga oli seksikas tädi küll vastas..kelle rolli nimi tiitrites oli Nude. Ta ei saanudki pükse jalga.
    Nõus sellega , et efektne oli see kuidas ta maija pääses..irw

    ReplyDelete
  3. Aga mis selle filmi mõte siis oli lõpuks peale selle, et midagi ei öeldudki? :D

    ReplyDelete
  4. ääh põrgu mõte. Mul meeldis seisund..mõnus kodune oli seda kulgemist vaadata. Oli aega tekkida endal huvitavaid mõtteid ja üldse mitte selle filmiga otseselt seonduvaid.

    ReplyDelete