Monday, March 30, 2009

Staps (1981)














http://www.imdb.com/title/tt0083169/

Film mis maandus minu jaoks kuhugi "Red dawni" ja "Kärbeste saare" vahepeale.. Ükski mõte -kirjutis sellest filmist rääkides ei pääse keegi mööda nolkidest Tom Cruise, Sean Penn ja Timothy Hutton. Väga hea film..nö. täiskavanu olemine ja ise vastutamine ei olegi nii lõbus ega lihtne kui esialgu eemalt vaadeldes paistab. Üksi olles löövad nõrkused..maaniad..selemini välja. Mulle ei meeldi ajada muidu sellist analüüsitud jura...aga fännan sellepärast "Kärbeste saare" lugu.
p.s. ega aastad miskit näitlejast tee igaüks on see kes ta on..ja peab sellega leppima-elama

Strings (2004)



















http://www.imdb.com/title/tt0374248/


Kogu maailm nööridel..taevast jooksevad alla inmese kohta kümmekond nööri. Maailm mis kuulub puustnukkudele. Vana nukk mädanab..keskealisel üksikud kuivus praod..noored siledad. Linna väravaks liistak mis taevasse lükatakse nuuh katsu sa marionet ilma nöörideta hakkama saada..ja siis lisame kõik Holywoodi pool-märuli efekti..close up'id..vihmane ilm..jne..jne.
Mõte ju vägev ja siukse lugu produtsendile maha müüa ka vist üsna lihtne..aga tihti on nii et ega see esmamulje sittagi ei tähenda. Esimene emotsioon võib ju olla vägev..osavalt tehtud ja tehniline. Kuid mida aeg edasi seda tüütumaks see film läks.
Uhke idee..vinge teostus..aga tüütu oleks sellist asja üle 1h vaadata.

Starship troopers 3 (2008)




















http://www.imdb.com/title/tt0844760/

Ma olen suht nõutu..Alustagem faktidest:
Tegu ikka väga sita filmiga (kui esimene oli mis oli aga see on ju juba kolmas)
Naispeategelane kes oma õhuriistatst välja astub ..on huultele kirjutatud "Potex" ( a. la. läinud arsti juurde ja öelnud tehke minust Angelina Jolie)..
Ja nüüd mõned vasturääkivused..tegu totalitaar süsteemiga kus iga päev toimuvad teleülekanded poomistest...mis rahvale kohutavalt meeldib. Mida kõrgem auaste seda kõvem mees-naine riigis. Oma mõjusfääri käiakse paljundamas teistel planeetidel..kus elab igasugu molluskeid. Nu ei ole ju kõige halvem mõte..kui ma siin Riddicku stsenaariumit jutustama hakkaksin..ei saaks sellest oluliselt paremat tulemust. Kogu Troopersi järjekordset osa vaadates nuputasin et kas nad teevad seda tõsiselt --või on tegemist juudiliku huumoriga. Kuna näitlejad olid ikka väga sitad ..ja poleks nii hästi oma irooniat varjata.. siis et ikka vast tõsi taga. Sitt film..aga raudselt säästuka filmiriiuli hitt.

Monday, March 23, 2009

Passchendaele (2008)



















http://www.imdb.com/title/tt1092082/


Lugu ühest maailma tatisemast lahingust...no mitte ainult. Peamiselt tegu ikkagi romantlise looga..kuidas haavatud sõdur koju naaseb..armub..ja läeb uuesti sõdima. No ei mõista mina kuidas siukest romantilist jama taluma peab..näidake sõda..plahvatust..verd.. Tegelt asi nii hull ei olnud. Ega reamees Ryani päästmises (mis uhke 15. minutise lõiguga algas) vähem vahtu kogu loo hulgas polnud. Ryani puhul ei mõista miks seda siiani mulle kunsti ja sedöövrina pähe proovitakse määrida..nii käes olev film, kui ka Ryan lõppeb haudade filmimisega uhkes rivis. See nagu kohustus ameerika korralikus sõjafilmis..eelmäng..keskosa..lõppmäng..ja hauakivid. Õnneks seekord lippudega ei liialdatud..aga vist tänu sellele et tegu oli Kanada väeosaga , kes seal mudas mäsles. Nu midagi ikka see film ka andis..tuletas meelde et minu arust ei ole olnud koledamat esimest maailmasõjast..
Kes tahab saada ülevaadet mis Passchendaele s..maailma tatisemal lahinguväljal tegelikult toimus..tutvuge..

Columbus Day (2008)



















http://www.imdb.com/title/tt1015976/

Kui vanamehed kes enam ilusat poissi mängida ei saa läevad järjest paremaks, siis sama kehtib ka Val Kilmeri kohta. Istunud mees mõnda aega oma rantsos ..siis teinud "Felloni" mis naabruses võtteid tegi..(uhke sooritus) ja siis edasi sama rida pidi..jälle oli Valm Kilmer hea..poleks kunagi uskunud et ma midagi sellist välja ütlen. Kogu tegevus toimub pargis..kus mees kes kannab salapärast plastikust diplomaat kohvrit kaenlas, milles sees miskit olulisi mille pärast inimesi tapetud ja ollakse ka edaspidi nõus tapma (sümbol mida me näegi)..ja helistab vaheldumisi mobiili ja telefoniautomaadist..("Hard line is for busines.." "Mobile line for pleasure"). Ainult siis käime pargist väljas , kui vaja tagasivaateid näidata lähi ajaloost, kuidas sündmused sinnani arenenud on. Kui filmi alguses peategelane siseneb parki siis filmi lõpus ta seal väljub. Ilusti üles ehitatud , uuenenud Val Kimeriga...korraliku stsenaariumiga film.

Sunday, March 22, 2009

Killshot (2008)



















http://www.imdb.com/title/tt0443559/


Ma tean et see juba üsna järjestikune film ,ku Rourke kohal..ei ma ikka ei ole ta fänn. Täiesti sümpaatne lugu..veaga et filmis osales Rourke. Stsenaarium ju tore..põhimõttekindel palgamõrvar (kes millegipärast peab indiaanlane olema) ei jäta ühtegi inimest järele kes talle korra otsa vaadanud on. Uhke oli tõmbleja kurikael Joseph Gordon-Levitt, kelle puhul oli juba filmi algusest selge et ega see jobu küll ellu lõpuks jää..aga uhkelt tõmbles. FBI mehed olid mõtetult naeratavate nägude..aga ääretult sümpaatsed. Netis sobrades avastasin et filmist välja lõigatud olla Johnny Knoxville tegemised..(nu eks see anna asjale vürtsi ja hilisemale director cutile rohkem menu). Kui teid ei ehmata näha Mikey Rourket indiaanlasena..siis hea ajaviide.
Lõppu jälle meenutus Baron Finkist, kus stsenarist läks käsikirja viima ja produtsent tuli sisse ja küsis ega ta tahaks indiaanlast mängida hoopis, saanud eitava vastuse proovis veel: "We always need a indians?"

Wednesday, March 18, 2009

Far Cry (2008)












http://www.imdb.com/title/tt0400426/

Seda saasta vaatavad inimesed sellepärast et tegu samanimelise mängu filmi versiooniga. Nagu ikka ..täiesti tühjast ja naiivsetest mängude sisudest ei anna filme teha..Nii ka seekord. Stsenaariumi kirjutaja võiks küll millegi muuga tegelda..ja kui veel kohutavalt sitt rez. juurde lisada..ebaõnnestunud casting. Totaalne fiasko..olin selles üsna kindel juba filmi vaatama asudes..ja nii ka läks. XIII oli ikka meistriteos sellega võrreldes. Filmi lõpuks olin juba tüdinud ja hüüdsin valjult..:"Lööge ometi see nõme-kuri tsikk maha"..kujtage ette ..kehva näitlejat kes räägib venekeele aktsendiga..ja matkib Die hardi 3'st. Jeremy Ironsi käitumist ja maneere.
Terrible..

Monday, March 16, 2009

A Wednesday (2008)


















http://www.imdb.com/title/tt1280558/

Kuri vanamees väidab et pani linna 5 pommi ja asub siis nutika politsei ülemaga läbirääkimisi pidama. Sisu tore..hästi läbimõeldud ja kokku keerutatud. Ameeriklase jaoks ikka tõeline puzzle ja stsenaariumi meistriklass..aga minul jobul eestlasel hakkas igav. Noo kukk võmm kes mööda linna kimad ja uhkete paukudega lahtise käega hoope jagab. Jobu hea politseinik kes oma naisega räägib samal ajal kui püstoliga nelja kuulsat terroristi valvab. Neli kuulsat kurja terroristi olid ikka päris jobud..irw. Tore rollivalik oli kaks peaosas olnud vanameest...keda oli tore jälgida. Filmis ei läinud millegipärast hääl ja suulikumine kokku..mitte et oleks kehva kvaliteediga olnud, vaid filmi oli mugandatud euroopa-ameerika turu jaoks. Iga jutt lõppes ingliskeelse stamp lausega..või kui oli vaja üks lause öelda oli see inglis keelne..miks..meenus kurb eesti keele tuleviku staatus, et kui lahe tahad olla pikid iga jutu lõppu inglis keelse lause. Soundtrack oli hea..pidev taust mis kruvis pool tempot filmiks ülesse. Üldiselt ei soovita..ei salli rez. kes nii ilmselgelt sulle meeldida tahab..ükskõik kus sa siis elad.

Sunday, March 15, 2009

Three Days of the Condor (1975)













http://www.imdb.com/title/tt0073802/


Mul on hea meel et see film mulle ette söödeti. Eelmisel aastal lahkunud Sydney Pollacki poolt tehtud uhke lugu. Faye Dunaway ja Robert Redford on veel noored, ega vaja plastilist kirurgiat. Pollackile sellised lood meeldivad ja sobivad ka "Firm" tuli ta väga hästi välja. Põnevust jätkub..ässalt moondub raamatukoi ümber spiooniks..tähtsad mehed kontorist põhjendavad seda sellega et ta loeb palju..sellepärast oskabki..ja ma tean et kordan seda , et selleks pole palju vaja et põnev oleks vaadata(võrreldes kaasaegse filmikeelega).
Põnevus tehtud siis vahepeal hakas meenuatama "Plow upí "...siis mindi aga looga edasi. Max von Sydow..mees kellel alati jalad maas ja kui tema ekraanile ilmub siis kohe ta ka selle täidab. Ka nüüd teeb ta uhke palgamõrvari rolli..sellist inteligentset palgamõrvarit ma rohkem filmides näinud ei ole. Mees kes tappes sihib alt ülesse et ikka enesetapu mulje asi jätaks..kustutab lahkudes tule jne. ..smart guy. Tasub rahulikult ära kuulata ka lõpu tüütud "monoloogid"..mis siis arvati 1975. aastal..kui sealne madin käis Venetsueela õli pärast..siis pakkus CIA kutt et järgmised tulevad kas toidu või plutooniumi pärast. Ta eksis ikka veel tiirleb maailm ümber õli.
Ja kasutas ka väljendit ..mis hiljem üle kantud "Few good mani" Nicolsonile ...et tegid riigile karuteene ...Sweat dreams son.

Friday, March 13, 2009

The Thing (1982)




















http://www.imdb.com/title/tt0084787/

Nagu ma ka varem lällanud..et 80 ndate. filmid olid jäledada aga ikkagi on just sealt pärit ühed mu lemmik filmipärlid. See Carpenteri enda lugu..mida nagu neid kõiki pärast väljatulekut juhmide kriitikute poolt kõvasti lahmitud. Hiljem aga filmiklassikaks deformeerunud...poolusel olev uurimisjaam ja lumi..fenmaalne ühendus juba iseenesest minu jaoks..(kes sellise sisuga filme teavad andke teada..:))...tõeliselt koll lugu mis lapsepõlvest peale mind kummitama jäänud. Nüüd juba mitmendat korda seda uuesti vaadates..meeldis see mulle ikka. Puistele efektidele ei pööranud ma enam mingit tähelepanu..lugu ise fenomenaalne ja šanr mõusalt kammerlik. Ikka veel jätkus põnevust seda jälgides. tänapäeva õudukad mis peamiselt üle ehitatud ehmatusele ja nüüd kohe olukordadele. Jäävad ikka kaugele maha sellest "realistlikust" loost ja teostusest.

Thursday, March 5, 2009

Synecdoche, New York (2008)














http://www.imdb.com/title/tt0383028/


Charlie Kaufmani film..mees kes peaasjalikut stsenaristana uhanud ("Being John Malkovich")..arvas et nüüd aeg ise lugu teha. Film hakkab nagu film ikka..sätid ennast vaatama järjekordset Seymour Hoffmani lugu.. Kuid siis võtab asi uue pöörde..aeg kaotab igasugu mõõtmed aastad lendavad ja lugu läeb järjest futumaks. Toredaid detaile kuhjaga..naine kes elab ja ka ostab koguaeg põleva maja..tuba tossu täis ja kuskil siin seal legi londid söövad seina või uksevahelt näha tulekahjut. Mida futulikumaks asi läeb seda lahedam nagu tundub et näidake aga veel..keerake juurde. Nad ei tee seda siis pead ära õppima, kohanema juba uues olukorras..mees kes teeb 50 aastat enda elust etendust..väljas käib vist vahepeal läbi sõda ja majanduskriis..see aga kütab omas mullis suures angaaris edasi. Vahepeal surevad näitlejad , siis tehakse casting ja uued näod võetakse asemele..tundub ju tore mõte. Paraka jälle sellel peatuda ei saa..rez. hakkab miskid muud liini ajama. Tekib tahtmine öelda et lõpeta ära..mis sel futu asjal viga oli hakkas juba minema..mis sel maailmas keset maailma viga oli hakkas juba minema. Mis sa tõmbled. Ja lõpuks enam ei viitsigi sünveneda.."sügavalt kaevas":nigu teatrikriitik 12 tooli loos ütles. Kunst ei pea olema nii keeruline Kaufmanil on lahedad ideed..valigu üks..ärgu jätku ripakile ja tormaku uue kallale. Nigu marihuaana uimas mees..kes ei saa ühte juttu räägitud sest teine juba tuleb peale.

Monday, March 2, 2009

Domino (2005)



















http://www.imdb.com/title/tt0421054/

Veel üks mahamagatud film , milleni ma jõudsin tänu "Donny Darko" stsenarist rez. Richard Kelly nimele. Seekord ta stsenarist , rez. noorem Scott nimega Tony. Väga hea stsenaariumiga kirev muusikavideo tüüpi film. Ja hellou Keira ei käinudki närvidele..wow. Seda uhket näitlejate kaskaadi ei hakka loetlema..alates Mikey Rourke ja Christopher Walken, ning lõpetades Beverly Hillsi sebikate staaridega..kel oli lahe roll mängida iseennast nii jobudena kui nad ka on. Lugu oleks veel nauditavam kui ta poleks nii kirju olnud..vahepeal oleks tahtmine hüüda et õu mehed jätke see kaameraga väristamine juba järele. Ki Bourne 2's. mätsiti sellega kinni saamatuid kaklusstseene (kinost välja tulles käis pea ringi)..siis nüüd et rohkem veel asjale vunki anda. Tore lugu..vaadake värske peaga et te jälgida jõuaks.

Sunday, March 1, 2009

The Atomic Submarine (1959)



















http://www.imdb.com/title/tt0052587/

Aasta on 1959 ja tehakse filmi allveelaevast..mis tollal oli ikka veel müstilise taustaga sõjariist (ikka veel minu jaoks ka tänapäeval), ja kui sinna ette lisada veel -aatom siis see lisab asjale veel vürtsi juurde. Kuradi ufod on teinud pesa põhja poolusele ja kimbutavad seal tavapäraselt tihenenud liiklusele allveelaevade ja lennukite tegemisi. Saadetakse ekspeditsioon kurjureid kõrvaldama. Torpeedo seda vurri sarnast ufode laeva ei võta , aga kaptenil tuleb hiilgav mõte seda allveelaevaga rammida..edasi järgnebki selgelt arusaadav vannis mängitud stseen kus plastikust asi hõbedast vurri rammib. Aga häda selles et se laev jääb sinna kinni..mida mehed siis elektrikilbijuures olevas stuudios arutavad ..vaja lahti ennast keevitada. Lähebki ekspeditsioon ufo aluse peale.
Sellised allveelaeva lood 50-60 ndatest. on lustlik vaatepilt..kes näinud esiemese tähesõja papist lennukeid siis korrutage nende visuaalide kehvus kümnega. Mis kõige üllatavam et leidsin sealt filmist prototüübi mille "Simpsonid" varastanud..just nende ufo seal ongi..kuri kombitsatega vehklev- tatistav kükloop kes tahab inimeste peal kangesti katseid teha.