Friday, February 25, 2011

Black Swan (2010)




Lubasin kunagi et ma ei vaata seda filmi..ega ma oma eelarvamusega täielikult ka eksinud pisut naistekas ta ka oli.
Natalie Portman ..Braavo..neiu kes endaga ikka kohutavalt vaeva näeb ja suutnud murda lapstähe kuulsuse ja ka nüüd naiselikus eas on tal jalad maas ja kütab nii et vagu taga. Kui rääkida lapstähtedest siis olen kadedusest-õelusest nende üle ikka irvitanud..kaasa arvatad ka Jodie Fosteri üle. Nüüd löödi mul irve lõug viltu ja korralikult.
Portman oli alla võtnud ja täpselt aru saanud sellest mis talt taheti. Mängida skisofreenilist õrna baleriini, kellelt nõutakse piiride murdmist lähtudes eelkõige iseendast..maailma raskeima balleti osaga..mängida korraga ühes näidendis kahte äärmust musta ja valget luike. Ka Portman ise näitlejana nõus ja usaldamas ennast minema kaugemale kui ta seni veel kunagi teinud on.
Ma ei ole kunagi baleriine imetlenud..noorukina tundus see veidra kunstina..ja hiljem tundus see meeletult raske ja julma elukutsena. Kus on kohutav karm ja võimas konkurents...üle aasta lahvatab ka meie kohalikus Estonia balletitrupis mingi jama..mis päädib kellegi minema jalutamise ja kellegi teise võimu haaramisega.
Filmist nüüd..ma pole skisofreeniat nii ligidalt kunagi näinud ja Portman mängis selle väga ilusti ka välja. Mängis naist keda dresseerinud kõik need aastad pooliku karjääriga baleriinist , pisut pöörane ema.
Vincent Cassel teeb uhke ja pisut ka üllatava osa koreograafina..hea casting.
Moondumine musta luike toimus..kuid mis hinnaga. Peategelane vaid ohkab lõpus ..pärast kõike seda valu ja piina..ma tunnetasin perfektsionismi. Teda vaadates ma usun et see oli seda väärt.
Osavalt oli kinni mätsitud kohad kus Portmani asemel oli montaašis sisse pandud keegi teine baleriin. Pilt tuli siis kas läbi peegli ja oli nagu unustatud lohakalt uduseks. Väga peene töö.
Hea film..ei saa vastu vaielda. Sisukust rohkem kui küll..jäi kummitama.



Thursday, February 24, 2011

Yeong-hwa-neun yeong-hwa-da (Rough Cut) 2008




Ma aegajalt ikka leian endale ka mõned Lõuna-Korea lood..hoian neid kiivalt ja hakkan vaatama neid alles siis kui enesetunne hea ja mu tähelepanu fokuseeritud.
Seekord lugu flegmaatilisest gangsterist, kes tõelist lohutus mõttetule vägivallale-tööle leiab kinosaalis filme vahtides.
Ühe staari elu hakkab nahka kiskuma ja saab endale halva staari kuulsuse ja keegi ei taha enam temaga kakluststseene teha..kuna staar ühe oma partneri läbi tuulutas.
Viimases hädas pöördub siis gansteri poole et see neetud film lõpuni viia..mehed sobivad suurepäraselt ühele meeldib virutada ja teisele meeldib molli saada ja vastu äsada. Enam näidelda ja õhku lahmida ei viitsita..mehed tambivad üksteist peale action hüüet kuis varrest tuleb.
Tahtmine on kogu lugu otsast lõpuni ära rääkida, sest juhtus koguaeg ja juhtus palju. Loeti moraale..pandi meid mõtlema pisut. Murti piire inimestes maha, arusaamasid.
Hea stsenaariumi ilusate näitlejatöödega ja mõnusa rütmiga järjekordne Lõuna-Korea filmimeeste õnnestumine. Filmid millede puhul ma ei pea teesklema ega simuleerima et ma olen eriline kunsti ja filmi kurmaan. Kõik on nii lihtne ja arusaadav. Lisaks juurde veel hea muusika..mis koosnes peamiselt ühe trompeti mehe mahedast soleerimisest. Kuidas nad seda ikka järjest ja järjest teevad. Kus see nende filmimeeste "Panso" kool asub.


Wednesday, February 23, 2011

Låt den rätte komma in (2008)



Külm ja kõla rootslaste jäine lugu.
Linnas elab vampiir tüdruk kes tõmabab ligi verd valavad ja verd valada ihkavaid inimesi.
Imeilusa pildiga lugu..kaamera jälgib kõike otse ja kergelt edastabiilse pildiga..nagu tavaline inimese film. Stseen kus kamp poisse terroriseerib peategelast, seda küll suht rafineeritud moel tekitab mul veel praegugi vastikus tunnet..tegu on vist ühe jõledama asjaga maailmas mida inimene inimesele teha saab.
Õnneks on peategelasel tagataskus vampiir kes kuradid tükideks kisub kui vajadus tekib ja mul ei ole neist kahju..sama efekti suutis Trier saavutada "Dogvilles"..kus lõpus ei olnud kahju vaadata kuidas inimesi tapeti.
Mul oli millegipärast tunne et mingid mõtted ja ideed suutsid must mööda minna ja ma ei saanud mõnele asjale pihta. Aga polnud hullu..niigi oli hea ola ja minna lasta sel lool.
Ilus pildi ja mõnusa külma hõnguga räägitud lugu.

Sunday, February 20, 2011

The Scorpion King: Rise of a Warrior (2008)



Mul hakkas filmide valik järjekordselt kihva kiskuma..tuli mõte otsida ja üles leida oma okse-taluvuse piirid. Seekord süüdlaseks Kanal2 (kanal hulludele keskmistele hüsteerilistele eestlastele)..pikutasin ja hakkasin vaatama.
Kunagi oli Tõnismäel sellise koleda musklis logoga jõusaal nimega Fortes..selle sama saali vennas saalist oli läbi astutud antud loo produktsioon ja palgatud kõik kelle piitseps jämedam kui minu oma...näitlemis oskusega -1. Me kõik mäletame Conanit..nu midagi sellist.
B film mis kindlasti hullutab veel pikalt inimesi Säästumarketi DVD riiulis.
Veel..reklaamidest ja Kanal2'est. Ka pimedal koledal ööajal..arvas kanal 2 et ma tahaks hirmsasti litsidele helistada ja hea pesupulbriga pesta. Nu igatahes tuletasid nad seda meelde suht lühileste ajavahemike tagant ja lolli järjekindlusega. kas on olemas tõesti inimesi kes on nõus eelpool nimetatud kanalist mõne filmi algusest lõpuni vaatama.
See oli oksekas..vaatan veel mõne kuni plahvatan nagu paks kiuslik klient Monthy Pythoni retorani šketsis.

Saturday, February 19, 2011

Resident Evil: Afterlife (2010)




Ma ei ole nüüd kokku lugenud mitmes Resident Evil see nüüd on. Igakord ma olen et vaat et pisut oodanud seda lugu. Saan igakord ka seda mida saada on..siukse B filmi zombidega..kus tavaliselt ka üks leveli lõpus elav priskem elukas. Meenub ka aeg kui ma veel arvuti mänge mängisin ja öösel õues suitsu kiskusin kui mõni koht ületamatuks jäi mängus. Need oli elu kõige suurema hirmuga tõmmatud suitsud pimedas rõskes öös.
Proua Milla Jovovic näeb endiselt väga seksapiilne välja oma püstolite ja zombisid tükeldava keskendunud näoga. Zombisid on õnneks kuratlikult palju..on mida tükeldada.
Üks mu lemmik maailma brand Umbrella corporation teeb jälle maailmale ülekohut , korjab kokku alles jäänud inimesi et nendega veel paar huvitavat katset teha. Kogu asja juhib mees kes näeb välja kes näitleb üks ühele Matrixi geniaalse agent Smithile.
Ka päikeseprillid vist samast poest ostetud.
Loost tehti ka 3d versioon..mis mul öelda. Ei viitsiks küll selle filmi puhul poolteist tundi prilllidega istuda. Ka natsi saksamaa oli ju teinud katsetusi 3d filmidega..mina igatahes ootan kuni see "uudis ja kuum" asi jälle moest ära läheks.
Tehke aga veel..mina olen kohal ja vaatan ära.

Friday, February 18, 2011

The Next Three Days (2010)




Ma usun et tegijate kavatsused olid ausad..teha üks korralik, realistlik thriller. Kõige suuremas takistuseks sel teel sai niru stsenaarium.
Professori kes õpetab ülikooolis (see mees peab olema tark) naine (kes on liiga ilus) mõistetakse süüdi mõrva eest mida ta loomulikult ei sooritanud. Meeleheitmel professor proovib asju korda ajada. Kahjuks keegi teda ei usu..ja mees proovib siis naise vanglast põgenema aidata. Mis on iseenesest neetud kummaline samm inimliku loogika reas.
Edasi läheb hapumaks..politsei hulgas on neetult palju helgeid päid kes näiteks oksendavat meest vaadates tajuvad et siin taga on rohkem kui oksendav mees.
Muidugi teeb professor seinale suure skeemi,,koos kaardi, piltide ja joonistega. Kuna mees on "tark"..professor ikkagi siis läeb kõik suht libedalt..mis jäi ainult täiuslikust põgenemis loost puudu oli stseen kus hea mees võmmiga näiteks läbi võre rahulikult jutuajamine enne kui tagaajamine edasi läeb.
Russel tegi seda mida ta alustas ajakirjaniku filmis..jääb arusaamatuks miks oli kirjutatud ja jäetud filmi sisse Olivia Wilde osa. Ootasin kuni lõpuni et äkki on tal ka muu ülesanne kui laspse hoidmine..aga polnudki..tüng! Kerge raha teenib ka Liam Neeson, kes tegi arvatavasti oma sutsaka ühe päevaga ära.
Nõrgake, stereotüüpne ja naiivne.

Thursday, February 17, 2011

Due Date (2010)



Takistuste komöödia. Arhidekt tahab minna koju oma raseda naise juurde, kes peaks iga hetk sünnitama..põrkab kokku aga ühe tölliga kes ta elu põrguks teeb ja pea täiusliku elu iga tunniga ühe enam ja enam sohu tirib.
Mina vihkaks sellist inimest ja ka vaatajana käib selline mees mulle kohutavalt närvidele. Kui Holywood suudab multikatega teha vaat et iga loo üle keskmise tugevuse soorituse, siis on komöödiates juba aastaid tõsine kriis. Mina juhm eurooplane ei naera nende üle juba enam ammu..kinos neid vaatama minemise plaanist-tahtmisest loobusin juba eelmisel sajandil.
Kogu film ise meenutab millegipärast koletult ühte oma aja klassikut "Plain, trains and automobiles". Mis oli 80 natesse. nagu rusikas silmaauku..nüüd hulk aega hiljem võiks ju olla ka huumorimeel pisut arenunum..ei pigem omas ajas kaasa sörkiv. Tehke kasvõi Facebooki nalja ja näidake tisse. John Candyst ja Steve Martinist , kes peaks ju olema mingite lollide mõõdupuude järgi nõrgem paar oli ometi Martin-Candy etteaste ikka mäekõrguselt üle.
Kuid tehku Robert Downey jr. nii halva rollivaliku kui tahes..ma len ikka kohal ja temale kaasa elamas. Nii elus meest on meeldiv jälgida. Lisaks Downeyle oli meeldiv Jamie Foxi tõmblemis vaba sutsakas.

Tuesday, February 15, 2011

Shaolin (2011)




Jackie Chan jätkab oma marssi kodumaal..mees kes aitas Olüpiamängud Pekingisse viia on kodus tagasi filme tegemas. Ja on omandamas aasia Eddy Murphy tiitlit..usun et kui see mees ekraanile ilmub tõmbuvad hiina kinodes inimeste suud kõrvuni. Ja Jackie keerab aga hoogu juurde..räägib naljakalt..kukub naljakalt..kakleb naljakalt.
Antud loos ta kül peategelane pole, kuid ometi oleks nagu terve film ja ekraan teda täis.Põhitegevus käib ikkagi ühe sõjameeste perekonna võimujagamis võitluse kohta. Kus vend venda ei taha tunda.
Kuskil külaservas on Shaolini munkade pesa..kes harjutavad päevad läbi inisevate keelpillide saatel..koristavad lahinguväljadelt surnukehad kokku ja on valmis aitama kõiki. Kui vastasel on juba vändaga kuuliprits, siis munk tahab ikka ainult kepiga vastu kukalt virutada..poole filmi peal on tahtmine neile hüüda..et punuge kurat vitsaga nuga sinna kepi otsa..kaua te lasete ennast augustada.
Nagu enamus aasia "ajaloolised" lood on ka selle lõpus korralik pisut naiivne vaat et klassikaline moraal.
Shaolini munkadega ei seondu mulle isiklikult mitte meeste mentaalne ja kehaline pool..vaid euroopas tuurl olnud plinkivate valgustega pisut piinlik show.
Ma tean alati mida sellise filmi vaatama alustamisega saan... kvaliteet ja sisukus kõigub päris suure amplituudiga äärmusest äärmusesse. Seekord jäi see alla keskmise tasemele.

http://www.chinesefilms.cn/mmsource/images/2011/01/14/47ef1cac36e745f7b0bc9b175c218e18.jpg

Friday, February 11, 2011

Educating Rita (1983)




Michael Cainega jätkame.. Seekord joodik ülikooli tuudor, kellel koolitada 27 aastane juuksur. Sellisena serveerituna ei näe see ka minul teab mis mõnus ettevõtmine , Cainele aga hakkab ta standard tudengitest erinev tahumata naisterahvas meeldima. Ja ei meeldi üldse kui filmi lõpupoole hakkab tahumatu Rita meenutama..neid samu tüütuid õpilasi keda lektoril on juba sadu olemas.
Cainel õnnestub joodikut mängida nii nagu ta teaks neid asju suurepäraselt...ja ju ta ka teab. Purjus lektor on kole..lõbus on ta 2 minuit..pärast seda muutub ju tüütuks juba.
Suht teatrlaane lugu ja selle tõttu ka andestatav mõned klassiklaised teatri vääratused.. nagu see et 28 aastase Rita rolli on võetud 40'le liginev naisterahvas. Eesti näitena oli selleks 40 aastane Kersti Kreismann Draamateatris. Mulle teatraalsed lood meeldivad. Neis ikka püütakse meile kui vaatajale miskit selgeks teha ja rez. pingutab pisut et oma teosega meile miskit öelda. Me ei pea seda üldse arvestama ega jälgima..kuid see annab hea pinnase oma toredate mõttete tekkimisele.



Thursday, February 10, 2011

The Abyss (1989)



Aasta oli 1989 kui Cameron selle looga paugutas. See mees on käinud pikkade uhkete sammudega..toonud välja hirmkalleid projekte ja peaaegu igakord ka õnnestunud.
Abyssis annab ta vihje mida järgmise kahe aastakümne jooksul oodata on. Veega möllati kõvasti, uppumise vastikust näidati mitmelgi korral..seda kõike nägime uuesti suures plaanis ja Titanicus..veidrad magentalt hõõguvad limukad koos oma sädelevate tundlatega sobiksid hästi ka Avatari.
Kui lugu oli 1.20 käinud olin ma nähtuga rohkem veel kui rahul..mõnus rauakõmonaga veeall pusimine..mis meenutas heas mõttes esimest "Alieni" lugu..kuid siis vaatasin ehmatusega et rohkem kui pool filmist veel vaatamata..hakkasin juba hirmu tundma.
Cameroni miinus see et filmib kokku meeletul hulgal efekset materjali ja ei raatsi mitte miskit kahjuks välja lõigata. 20-30 mintti kääridega tööd oleks paljuski asju paremaks teinud. Vaat kus diletant siin..õpetab Cameroni.
Michael Bien nägi uhke välja oma vuntside ja SEAL nokamütsiga. Ed Harris oli tõsiselt heas vormis.
Samuti ei suutnud Cameron kuidagi lugu lõpetada..lõppe muudkui sadas üksteise otsa..sama efekt mis "Ai" lool..nagu autor ei suudaks valida millist lõppu ta eelistab ja ta lisab kõik need järjest üksteise otsa. Kui minu otsustada oleks..oleks pidanud ufod selle Vietnami külasid põletava maailma siiski veega üle uputada..oleks tulnud parem.
Mis häiris veel oli see..et Cameron asus argise loo jätkuna missioonile ...ja meile moraali lugema. Maailmas sõdasid palju ja kakleme liiga palju..nõus ..aga ma pole nii naiivne et näpuga hoiatavalt vehkiv ufo mind veenaks venelast embama.
Lugu oli võimas ja efektne..Cameron on tegija.

Wednesday, February 9, 2011

The Italian Job (1969)



Britilik biitnike ajast lugu. Lugu ajast mil Aids viirust ei tuntud ja valglast välja saanud nooruslik Michael Caine saab kingiks toatäie tüdrukuid. Lugu ajast mil bandiit oli gentelman ja ei kõmmutanud püstolist vaid andis vastu lõugu..või äärmisel kasutati kaigast. Uhke viimane märkus ennem röövi starti:" Ja pidage meeles..need siin sõidavad valel pool teed!"
Lõbus röövi lugu ja udupeen minide ralli Torinos..mis jättis nii uskumatu mulje et aastal 2003 tehti samasugune minidega kihutamise uus versioon..möödas siis oli tubli 35 aastat ja minil ka väljas uus versioon masinast mis teinud ajalugu filmimaailmas.
Nii kummalise lõpuga võiks isegi pooliku lõpuga filmi pole ma tükk aega näinud. Nagu oleks filmilint otsa saanud.
Tore poistiivne briti lugu. Michael Caine oli ikka selle ajastu tõeline kunn..tekkis kohe tahtmine veel Michael Caine varajasemaid lugusid vaadata.

Tideland (2005)



Terry Gilliami järjekordne show.. Aastatega muutub Gilliam mulle järjest raskem ja raskemini seeditav. Samas on mul hea meel et ta olemas ja vägagi endale omaste tükkidega välja ilmub. Vaatan ka edaspidi need kindlasti ära..ta on selle ära teeninud.
Veiderdavad üle keeratud tegelased, geniaalselt mängiv tütarlaps nimega Jodelle Ferland..ära kuivatatud-mummifitseeritud Dude (Jeff Bridges). Väga kenad võttepaigad..kõrreline põld ja vatti välja ajav vana maja. Kõik see oleks nagu toimunud kuskil võõral planeedil..julm ja piirideta vastik maailm, kuhu ma mingl juhul sattuda ei tahaks.
Atmosfääri film..mis tekitab kindlasti mingeid tundeid-reaktsioone. Kui juba hullust eelistada valiksin siiski Donny Darko..mille segadus, millest ohati üldse aru ei saanud aga meeldis.


Tuesday, February 8, 2011

Winter's Bone (2010)



See oli nagu sosinal jutt..mis pani algusest peale kuulama ja vedas valutult lõpuni välja. Kogu see räpasus ja ameerikalik tegelikus mõjus koledalt aga neetult ausalt. mina jäin igatahes uskuma et selline see ongi. James Hetfield kui poleks saanud Metallica mees oleks tema just seesugune hill-billy koos oma pumppüssiga. Näide: õde õpetas oma 12 aastase venna ja 6 aastase õde püssi laskma. Milleks? See oli õpetus osa sellest kuidas ellu jääda..karm reaalsus ameeriklaste relva fetiši kohta.
Venelastel pole mitte midagi häbeneda oma kolka eluga..viina vast juuakse rohkem.
Road movie kuftaga neiust kes otsib oma isa süsteemist mis teeb selle tegevuse võimatuks. Debra Granik kes oli nii rez. kui stsenarist on teinud väga suurpärast ja delikaatset töö. selle loo puhul oleks ju saanud minna tohutult jõhkaks ja lamedaks. Ometi suutis rez. jääda diskreetseks , naiselikuks ja vaoshoituks. Casting tehtud suurepärane..ükski näitleja ei tee hinnaalandust. Naturaalne ja pilguni terav,,nagu hea eesti teater vahel olla suudab.
Ilus..ilus Noir movie