Wednesday, March 31, 2010

Some Like It Hot (1959)






















Film mida eile taaskord vaatasin ja millest pean kirjutama. Olen seda lugu vaadanud üle 50 korra ..ilma naljata. See oli mul vahepeal vaat et rituaaliks. Tõeliselt särav komöödia, kus tippvormis Lemmon ja Curtis kütavad nii et maa must ja veavad enda järel muidu niru näitleja Monroe uhkelt sellest filmist läbi.
Kui filmi reklaamiti arvatavasti, kui surematu muusikaline film, siis vaatamata sellele et sellest filmis kõlavad ka Monroe hitid. On need ikkagi pigem takistuseks , kui kasuks filmile. Kuid need läevad ruttu mööda ja Lemmon ja Curtis saavad edasi särada. Klassika.



Tuesday, March 30, 2010

Amen.(2002)

















Tegelt oli see õige tähelepanek, et pisut keskenduda mehele nimega Costa-Gavras..sest tema "Missing" oli ikka väga hea ja veel plaanis ära vaadata tema varajasem hitt "Z". Film käsitles teist maailmasõda ja juute..teema mida oksendamiseni käiatud ja kaastunne ära raisatud. Professor leiutab segu millega saaks sopasest veest enam vähem joodava vee tehtud. Nutikamad natsid aga leiavad et miks väärt kraami raisata sellega saab ju ka juute tappa.
Film ei näidanud kordagi laipade hunnikuid, ega gaasi käes lämbuvat juuti..kaamera oli keskendunud ohvitserile kes läbi ukse silma vaatab prõmmivat ust, mille taga siis lämbuvad inimesed. Ma olen selle pärast tegijatele väga tänulik.
Terve esimese kaks kolmandiku kihutas filmis rong..ja muu tegevus oli nagu topitud sinna vahele..et küll ajasid mehed asju..nii kiiresti kui võimalik. Ometigi rongid koos uute laadungitega kihutasid edasi.
Costa-Gavrasel on miski asi ajada jumala ja usuga..tal meeldib panna peategelasi proovile ja rasketesse usulistesse olukordadesse. Nüüd oli tal koguni käsil Vatikan ja paavst ise, kes teadis küll et Hitler pole õige mees..aga Stalin on veel hullem. Oma kindlat seisukohta välja aga keeldus ütlemast, sest muidu teevad Peetruse väljaku pihuks põrmuks. Materjalistid.
Veel üks tähelepanek..filmi oli kindlasti ka vaadanud Tarantino..nimelt värskelt oscari võitnud roll tundub olevat laenatud sellest samusest ameni filmist. Ka seal oli väike arukas kuri- tegelane, kes suudaks hakkama saada igas olukorras. Tema jaoks ei peagi käima sõda, tema ongi selline.
Kummaline film..oleks pidanud olema tüütu, aga ei olnud.


Monday, March 29, 2010

Cyborg Soldier (2008)
















Nüüd peaks olema B filmidest tükiks ajaks isu täis ja käin edaspidi Säästuka dvd riiulist ringiga mööda. Halb lugu. Casting kohutav, stsenaarium miilide kaugusele ette aimatav. rez. olematu.
Rollid olid lihtsalt jagatud..kaks B filminduse staari Bruce Greenwood ja Tiffani Thiessen, siis oli selleks mõledud raha otsas. Jalutati siis kohalikku Gym saali,kus kohalikud California kutid muskelid trimmisid. Teeme filmi poisid..kes kõige rohke kätekõverdusi teeb saab peaosa , kes kõige rohkem rinnalt surub saab kurja meest mängima. Ja nii läkski.
Kuri teadlane oli ikka õeluse kehastus, alati peavad B filmi mehed ju asja ülivõrdes ajama. Ta oli ikka nii paha, et puudu jäi veel vaid et oleks mõnel mööda ibaval kassipojal pea otsast hammustanud.
Ei soovita vaadata, isegi kui mitte midagi teha ei ole...ole parem niisama.




Test pilota Pirxa (1978)





















Alustuseks ei saa ma aru miks seda püütakse meile pähe määrida kui eesti filmi. Ikka ja jälle avastan telekavast, et filmi taha sulgudesse poetatud eesti. Et seal osaleb näitleja Tõnu Saar ja muusika kirjutanud Arvo Pärt?
Tegelt on lugu ääretult intigeeriv ja tore. Hollywoodis möllab Lucas ja loonud oma esimese "Star warsi". NL vastukaaluks lajatab Poolakatega koostöös Pirxi. Mehed ..raha on..kutsuge keda vaja ..tehke et oleks. Et neil karp lahti jääkski. Ongi kohal tollased ulmekirjanduse autoriteedid Stanislav Lem ja Marek Piestrak, kes sellise looga maha saanud. Kuna tegevus peaks toimuma lähitulevikus on üles otsitud sotsialistliku tsooni helgemad ja naaivne nagu see ka on kõige läänelikumad võttepaigad. MacDonalds, baarid kus tellitakse viskit (üks tuntud näitleja rääkis kunagi loo, kuidas ta kuni maitsemiseni oli veendunud et see viski on kindlasti mõnus magus naps..niivõrd uhkeks oli viski kui jook promotod). ka meil on paljad tissid..see üs lapsepõlve helgemaid elamusi..kus meeletu musa saatel naised tisse keerutavad disco baaris. Ja see koht jääb ka mulle surmani meelde.telekad mille kaudu inimestega suhtlevad..masinad millel on tuled ja mis kohutavad pininat teevad kui need tuled vilkuma ükskord hakkavad. Tulevik mis tulevik. Need kinnisulatatud suudega tüübid olid ikka päris hirmsad.
Kui ma neid kõrvutan.. Star warsi ja Pirxi, siis nõukogude aegse lapsena pean ma mõlemat väga heaks ja oluliseks filmiks minu jaoks. Star wars oma revolutsioonilise suhtumisega ja Pirx näitlejate mänguga. Rez. oli lasknud meestel ikka igasugu jäledusi teha..jõllitada, imelikult istuda. Ometi oli üldmulje et nätlejad mängisid kuradi hästi.






Sunday, March 28, 2010

The Philadelphia Experiment (1984)
























Vaatasin selle nüüd siis ära. Raul sul ikka hormoonid liialt möllasid ja said sellest eluaegse trauma..see oli ikka päris õudne.
Teadlased WWII ajal..leiutavad, et kuidas laeva teha radarile nähtamatuks..generaator aga paneb üle ja toimub ajahüpe.
Millega siis on 80 ndatel eputada..40 ndates. pärit inimeste ees: õudusfilmid, Porche, Coca-cola on alumiinium purgis, video-mängu automaadid, üle värvitud jõledate soengutega naised, paljad tissid telekas. Kõik.
Veel paar tähelepanekut filmi ajal. Coca-cola oli ikka suurde jõudude (rahadega) kallal..Coca-colat välgutati, telliti ikka filmi jooksul liiga palju.
Kui kedagi tagaajad..siis ikka tulista püstolist. Nahhui sa niisama tal järgi jooksed-sõidad. 80 ndatel. ei osatud ka peategelaste sissetoomist varjata..kui ikka naine telefoniga minuti juba räägib, siis üsna kindel et tema osa sellega ei piirdu. Temakesest saab me filmi naiskangelanna.
Veel üks reegel 80 ndatest. mis iganes. Aga kangelane ei sure..ta tuleb alati tagasi . Isegi kui ta käib ajas 40 aastat tagasi.
p.s. Carpenteri käsi oli selles produktsioonis sees. Oli tema mekki lugu küll



Friday, March 26, 2010

Astro Boy (2009)














Tegu Jaapanist pärit koomiksi-tele kangelasega, kes alustas oma tegevust juba 50 ndatel. Hollywood selle nüüd ilusti kaante vahele pannud. Fiasko.
Lugu ajast maas...teostus alla keskmise. Lisaks oli veel pealelugemiseks palgatud mahakäinud ja võlgades Nicolas Cage, kes oli ikka tõeliselt kohutav. Donald Sutherland-Üksküla tegi oma rolli selle eest kergelt ja mööda minnes eeskujulikult ära. Kõik oli nagu autorite jaoks olemas..head ja kurjad..kurvad kohad..moraal..naljakad tegelased..aga mitte ükski neist tööle ei hakanud vaataja jaoks. Punane ..ja sinine ..halb ja hea põrkusid omavahel..ja kuri robot sai molli sõna otses mõttes. Kogu stsenaarium oli vist pea ilma muganduseta kopeeritud koomiksi raamatust ja meenutas kangesti nagu arvutimängu stsenaariumi põhjal tehtud filmi.
Olgem kiidetud et on olemas Pixar, kes kommertsmultikate taseme ikka juba neljandasse dimensiooni viinud.
Võib olla koomiksi fännid ohivad mõnust, aga mulle see korda ei läinud.



Du Levande (2007)














Rootsis toodetud film, mis palju mööda festareid rallinud ja seda ka põhjendatult. üleehtiuselt tore..lugu koosneb peaasjalikult šketsidest. Milles enamus mõttetud dialoogid .a.la kontoris..üks mees jälgib uksevahelt kuidas teine numbreid kokku lööb. Siis küsib, et kas sa hüüdsid mind. ...Ei..Stig kas sina hüüdsid teda..Ei..Johan sina?...Ei..Ei me ei hüüdnud sind...ongi kõik.
Näide 2. Liiklusummikus mees kes veab segumasinat on akna alla kerinud ja räägib ajal mil ta kaamera eest vaikselt mööda liigub loo, kuidas ta nägi üht jõledat und. Lõpus tuleb veel nutt ka peale.
Inimtüübid ja värvid ning kunstniku töö on sealjuures geniaalne. Pikad pauid on väljapeetud ja väga Kaurismäkilikud, hea huumori soonega inimese poolt koostatud. Rz. lemmik plaan on ja mida ta korduvalt kasutab on palju tuimade nägude tavalisi inimesi ühte avasse litsutud. Lifti, bussi oote paviljoni, akna taha. Kahtlemata see ka mõjub..vaadata rohekat kõmisevat tühja koridori, siis läevad aga lifti uksed lahti ja 10 "ahvi" vahivad tühja seal.
Ja milline kergendus ja rõõm on jälgida filmis näitlejaid kes meenutavad tavalist inimest. Nii proportsiooni ,kui lamerinna veaga. Lõpus film pisut väsis, kuid ikkagi. oleksin uhke kui ise oleks sellise filmi teinud, sest see kõik oli nii lihtne.
Imeliusate värvidega lugu.





Wednesday, March 24, 2010

Hannah and Her Sisters (1986)

















Woody Allenisse olen ma alati respekti ja distantsiga suhtunud. Unikaalne tüüp..kes oma ülevoolava dialoogi ja olekuga jalad alt lööb. On hiljem ja varem ilmunud välja mehi kes proovinud sama teha mis Allen ..Olla ise kõik..stsenarist, peaosaline, rez. On olnud vaimukaid ja tugevaid. Kuid keegi pole saanud Allenile ligilähedale.
Nüüd Hannahi õdesest. Trupp kes kokkupandud nagu pere..näitlejad ja näitlejannad keda rez. suudab täielikult usaldada ja lahti lasta. Näitlejate koha pealt ei tahaks tegelt üldse sõna võtta..ma ei küündi selleni.
Mis kõige rohkem hämmastas oli stsenaarium, eelkõige dialoogide loogika. Autor lihtsalt peab olema kõik kirjutanud iseenda ja enda kogemuste pealt. See oli nii õige ja loogiline. Näide: mees jahib naist..saab oma unelmate naise kätte, õhtul kodus voodi ääre peale istudes muheleb ja mõnuleb. Siis ühel hetkel avastab et oli tore küll..aga mis kurat ma olen teinud. Miks ma solgin naise elu kes mu kõrval voodis pikutab ja on olnud super hea abikaasa. Ja mees satub paanikasse. Kuidas saada lahti hõlma küljes rippuvast uuest vallutusest kes oma endise elukaaslase tema pärast maha jätnud.
...Michael Caine, Mia Farrow, Dianne West, Max von Sydow..klassika.
Ja nagu Raulil, nii ka minul on paganama kahju et Allen ise oma filmides enam ei mängi. Ta oleks vajalik "rekvisiit"..(a. la. nagu Mati Undi punane tulekustuti iga etenduse laval)





Monday, March 22, 2010

The Road (2009)

















Inimesed taas maakera perse keeranud..enam päikest ei paista ja ühiskond nagu harjunud oleme nägema on kadunud. Hullavad-võimutsevad hillbillyd, kannibalid. Nii see ongi ..olen seda vist tosin korda juba korranud et vaja on vaid telekaid 500 krooni odavamalt müüa, kui inimene on nõus teisel kõri läbi närima ja ta jalge alla talluma. Inimene on julm loom..selline inim olevusvõitlus oleks tohutult tülgastav ja realistlik.
Vigo Mortensen on nagu loodud filmi kus peab olema salkus märgade juustega ja habetunud. Ta on veider näitleja, kunagi ei tee ta midagi rohkemat kui tavaliselt ometi on sellest tema maneerist (vaenulikult öeldes) stambist küll ja veel. Hea näitleja materjal kellel piisab sellest kes ta ise on.
Isa rändab pojaga selles sõgedas maailmas ja püüab temale õpetada inmlikkust või nende riismeid, mis veel järel. Kohutavalt masendav lugu..film mida tahaks peale vaatamist ära unustada ja lükata kausta filmide juurde mida ma enam kunagi ei puudu (sinna kus juba ees ootamas "Laineid murdes", "Seven", " Tantsija pimeduses")...tahaks peale seda selget taevast ja muretut naiivsust.



Tuesday, March 16, 2010

Sunshine Cleaning (2008)

















Puhas ameerika lugu. No küll on raske ameeriklastel, kes endaga hakkama ei saa. Laiba järel koritamine maksab ka vaid 500 dollarit..no minge .. Endine cheerleader kes keppis keksa ajal jalgpalli meeskonna QB'i on alla käinud. Kas pole kurb.
Ameerika küla jama..elatakse majades mis seisavad ausõna peal püsti..eesti sarnane kesklassi jõmm..värviks maja ära ja ehitaks ka väligrilli taga hoovi ka 4000 krooni kuus palga juures. Lahe oli klassikokkutulek..sinna kohe pidi minema. Inimesed ärge minge klassikokkutulekutele kui te ei taha sinna minna ja kui teil pole millegagi seal kekata.
Palju kasutatakse ja kiidetakse ameerika reaalsuse nägu Amy Adamsit..ma ei tea põhjust aga minu jaoks on ta neetult tüütu veiderdaja. Tema ladnamat õde mänginud Emily Blunti oli ikka palju toredam jälgida (kuigi ta "mängis" palju vähem). Samuti ühekäeline keemiapoe müüja teeb oma elu rolli minu jaoks, muidu kolumbia kartelli jõmme mängiv Clifton Collins jr. oli üdini positiivne ja reaalne tegelane.
Tegijatele tuleb au anda stiilipuhtuse eest, kordagi ei laskutud nii madalale et oleks hakatud nalju punnitama.





Monday, March 15, 2010

The Fly (1986)
















Hullud 80 ndad. kus alguses tehti "The Thing", siis "The Fly" ja siis veel Michael Jackson oma "Thrilleri". Grimmikunstnike ja koledate soengute ajastu..mädanevad silmad ja ärakukkuvad küüned, mäda..see meeldib. Ja mäda voolab, seda voolab kohe palju. Ja kui see kärbes ikka tatistab, siis hape söövitab ka inimluud ära. Ma ikka ootasin (kuigi olen seda filmi varem näinud) hetke mil kärbes oma küppasid kokku hakab hõõruma ennam sittumist. Seda kahjuks ei juhtunud.
Näitlejatele ei ole midagi halba ette öelda sest nii Goldblum kui Geena Davis oli tõelised staarid. Rez. idee oli taastoota kuulse kärpse uus versioon ja samas ära kasutada kõik efektid, mis vähegi võimalik. Juba arvuti millega-kelega peategelane suhtles-töötas oli uhke.. (eesti filmimehed ei suuda sellist ka aastal 2010 teha).
Rez. David Gronnenbergil tundub olevat tõelised armukadedus probleemid.. Pole nii ülevoolavat armukadedust ja seda mitme tegelase kujul ühe filmis varem kohanud.
Lõpuks on kärbes kaotaja ja koheva soenguga Geena saab jahipüssist lasta.
Tekkis isu vaadata taas ära ka pioneer versioon.



Luftslottet som sprängdes (2009)























http://www.imdb.com/title/tt1343097/

Tegu siis lohetatoveeringu loo triloogia viimase osaga. Tunnistan pattu et raamatut ma seekord lugenud ei ole..(kuna see pole veel eesti keeles ilmunud). Tore on see et ei võeta viimases ette uut lugu, vaid minnakse sealt edasi minuti pealt kus viimane pooleli jäi. Ma tean et iga järjeloo kohta võiksime välja mõelda mingi rõveda sõna mis neid iseloomustab ja ironiseeriks.
Lohetatoveeringu loos oli esimene osa super ..(eriti raamat)..teine juba kõvasti lahjema leemega , kuid tänu sellele et tegelased olid samad ja tore rootsi pusserdamine, siis käis küll.
Kolmas meenutab mulle pisut head Grishamit..kohtulugu..kusjuures eeliseks veel see , et meid kui vaatajaid korralikult ette valmistatud eelnevate lugudega..nii et saame istuda ja mõnuleda ja vaadelda kuidas "pahad" ennast järjest rohkem ja rohkem sisse mässivad. Sellised ädised rootsi vanamehed kes hauvad vandenõusid..tore. Kolmas oli hea.
Mul on siiras rõõm et Lisbeth Salander nii tegelasena , kui osatäitsjana ilusti lõpuni välja vedas ja viskunud nuttes kellegile kaela ja ei hakanud halama et mul oli nii õnnetu lapsepõlv. Vaid jäi iseendaks. Suhtlemise a sotsiaaliks. Sa ei ole õige Salanderi sõber, kui sa ilma kummardustesta ja sõnadeta aru ei saa, et ta on tänulik. Larsson kui kirjanik on tore nähtus. Kahju vaid et mees ise seda menu nautida ei saa.
http://www.marqueestars.com/wp-content/uploads/luftslottet-som-sprangdes-08-noomi-rapace.jpg
http://www.dn.se/polopoly_fs/1.1001814.1259312823!image/2421549193.jpg_gen/derivatives/article-wide-landscape/2421549193.jpg

http://www.smp.se/multimedia/dynamic/00682/127330_jpg_682291c.jpg


Saturday, March 13, 2010

Paths of Glory (1957)


















Wow. Kubrick oli 29 aastane, kui ta juba sellise monumendiga maha sai. Oli ikka mehel nahaalsust ja julgust..võtta ette selline materjal ..tulemuseks oli emotsionaalne ja kõigi aegade realistlikum lugu I maailamsõjast. Dialoogid, võttepaigad, näitlejad on valitud hoolikalt ja suurepärased. Liikuv kaamera segi pommitatud küngaste vahel..mis jälgib mõttetut verist pealetungi.
Lahedalt on näidatud käsuliini ja selles liikuva käsu mõjust iga madalama auaste puhul..järjest tõsisemaks jäävad ilmed. Tuleb ülemustel mõte homme ära võtta küngas mida kaevikutest mitu kuud jälgitud ja ligi pääsmatuks nimetatud. Auahne kindral teeb asja ära..käib isiklikult meestele õlale patsutamas (arvates et see loob kõrge moraali). Lahing kus arvestati et meeste kadu tuleb kuskil 50% osutub fiaskoks vaid mõned naasevad..karistuseks ebaõnnestunud rünnaku eest tahetakse teisetele hoiatuseks 100 meest maha lasta. Lepitakse hiljem ka vastutulles vähemaga. Moraaliga lugu.
Täesti ajatu film, mille võib välja võtta riiulist millal tahes ja uuesti ja uuesti vaadata.
Jälle pean tõdema kuivõrd poeg on osutunud oma näitlejast isa kahvatumaks varjuks ..Kirk Douglas on võimas.